- Categories
-
Kuchnia raciborska
The Symbol :
9788389802088
32.08
Reviews | |
Shipping within | Right away |
Shipping price | The Lack Of |
The Availability Of | 2 opak |
The bar code | |
EAN | 9788389802088 |
Orders by phone: 501-031-535
Leave your phone |
Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym ? sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń
Wydawnictwo | WAW |
Autor | Grzegorz Wawoczny |
Rok wydania | 2005 |
Oprawa | broszurowa |
Stron | 529 |
There is currently no comments or ratings for this product.